Șantierul Calea Victoriei – iulie 2020

În primele luni de pandemie credeam că 2020 va fi un an pierdut pentru Calea Victoriei și că puține investiții planificate se vor mai întâmpla, dar șantierele și amenajările de spații noi continuă, parcă cu și mai mult spor decât anul trecut.

Mai departe facem recapitularea noutăților din ultimele 2 luni și facem lista câtorva lucruri care au mai rămas să fie rezolvate.

Aș începe cu un material apărut în PressOne despre ceea ce încerc să fac pe Calea Victoriei. Dacă ești prima dată pe acest blog, după ce îl vei citi, vei înțelege mai bine contextul în care vorbesc despre investiții și schimbările care au loc pe stradă. LINK ARTICOL

Palatul Știrbey

În rezumatul din mai vă arătam ce s-a întâmplat cu dezbaterea publică de la intenția de elaborare PUZ pentru noul proiect imobiliar din spatele Palatului Știrbey. Am trimis observațiile mele și am așteptat să văd care vor fi răspunsurile echipei de arhitecți ai Hagag. Alături de observațiile mele au mai primit câteva sute de mesaje de la cetățeni, parte din ele preluate de la ARCEN, parte propuneri individuale ale vecinilor, ale experților sau ale altor bucureșteni.

Am avut ocazia să vorbesc cu doamna de la PMB care a procesat toate aceste observații și le-a trimis mai departe către Hagag și am clarificat ce s-a întâmplat în perioada stării de urgență. Am înțeles că dezvoltatorul s-a cam grăbit să afișeze panoul care anunța dezbaterea publică, înainte să obțină OK-ul final de la direcția de urbanism (care mai solicitase niște documente), astfel că a făcut să planeze asupra autorităților suspiciunea de nerespectare a legilor și procedurilor în vigoare. Astfel că PMB nu a reluat dezbaterea publică, ci doar a organizat o primă dezbatere publică pentru intenția de elaborare PUZ, totul conform procedurilor. I-am explicat doamnei, că eu cel puțin, m-am gândit la ce e mai rău, având în vedere istoricul acestui proiect.

Recent am verificat portalul de urbanism pentru a vedea răspunsurile din partea Hagag și nu am regăsit răspunsul pentru mine. Long story short, le-am scris și mi s-a spus că la ei a ajuns doar prima pagină din emailul meu și că au trimis răspuns doar pentru observațiile din prima parte a emailului, pe care mi l-au atașat. Îmi rămâne să revin cu aceleași observații la următoarea etapă de dezbatere pentru a primi un răspuns complet.

Din răspunsul primit de mine și din celelalte răspunsuri, voi face o selecție de fragmente care arată poziția Hagag în legătură cu propunerile cetățenilor:

 • Pentru Palatul Stirbei s-a demarat procesul de RESTAURARE, CONSOLIDARE, REFUNCȚIONALIZARE prin declasarea procesului de proiectare in acest sens si obtinerea Certificatului de Urbanism nr. 357 1838317 din 08.05.2020. Interventia propusa presupune urmatoarele: restaurare, consolidare, remodelare, refunctionalizare (functiuni comerciale) si crearea de spatii social/culturale si reconstruirea corpului anexa in pozitia si volumetria fostei remize de trasuri.
 • Principala intentie a H VICTORIA STIRBEI GALLERIES S.R.L. este de a asigura restaurarea completa a Palatului Stirbei si de a pune in valoare constructia existenta in armonie cu noua constructie propusa. In calitatea sa de proprietar, toate costurile ocazionate cu efectuarea acestor activitati vor fi suportate de catre acesta, chiar daca legislatia in domeniu obliga autoritatile statului sa participe cu jumatate din costurile investitiei. Mentionam ca in legislatia curenta nu exista prevederi prin care un PUZ sa fie conditionat la aprobare de actiuni de consolidare si restaurare a altor cladiri aflate pe acelasi amplasament. (eu propusesem ca statul să condiționeze acordarea autorizației de construcție pentru noua clădire abia după ce Palatul Știrbey este consolidat).
 • Proiectul propus nu are în vedere dezvoltarea unui mall ci a unei galerii comerciale cu un număr de magazine retail redus, galerie ce are rol de a parcurge pietonal întreg amplasamentul, de la Calea Victoriei, prin palat și atrium, până la galeria comercială și ulterior strada Budișteanu.
 • Pentru a putea susține financiar consolidarea palatului, beneficiarul are nevoie și de noua investiție, care se subordonează monumentului și se dezvoltă retras față de acesta.
 • A fost făcut un studiu de trafic care propune măsuri de remediere pe străzile din jur astfel încât traficul generat de investiție să nu afecteze și mai mult traficul existent. VOr fi făcute parcări pe 5 etaje în subsol pentru necesarul de locuri de parcare, în plus față de normativele în vigoare.

Despre grădină și amenajarea spațiului din fața Palatului Știrbey:

 • Istoric, limita de proprietate a terenului, se intindea pana la aliniamentul strazii Caii Victoriei, distrugerea gradinii de fatada a palatului intamplandu-se odata cu riguorile urbanistice din vremea comunismului, organizarea unei parcari publice in imediata vecinatate a acesului palatului distruge vizibilitatea importanta a acestuia. Necesitatea unei amenajari corespunzatoare de tip piateta publica deschizand raza de perceptie asupra palatului este evidenta. Din pacate spatiul public este administrat de Primaria Municipiului Bucuresti si orice sugestie pe domeniul public in cadrul PUZ-ului, ramane la faza de recomandare, pana la momentul in care primaria decide sa ia masuri concrete in privinta amenajarii adecvate a acelui spatiu, investitorul asigurand orice suport in acest sens.
 • Intentia investitorului la acest moment este realizarea unei gradini verzi suspendate la etajele superioare ale cladirii propuse dar si asigurarea unui procent de 30% spatiu verde pe sol si nu numai.
 • Spațiul cu vegetație spontană de pe terenul privat nu poate fi considerată grădină în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu este nici amenajat și nici public, conform legislației în vigoare.
Acesta e planul viitorului ansamblu. Sursa https://hagageurope.ro/

Răspunsurile pe larg pot fi consultate AICI.

Mai departe, urmează ca dezvoltatorul să ceară avize de la Ministerul Culturii și Comisia Zonală a Monumentelor Istorice București-Ilfov. Cu aceste avize se poate elabora un PUZ final care va intra iar în dezbatere, iar acesta va fi discutat și în CGMB, unde va fi votat de consilierii locali. Mai sunt cel puțin 2 etape unde cetățenii pot interveni cu observații și recomandări. Așadar, să urmărim atent procesul și să intervenim atunci când ni se dă posibilitatea.

Separat de acest proiect, ei au primit certificatul de urbanism pentru renovarea și consolidarea Clădirii monument istoric – Palatul Știrbey, în renovarea căruia vor investi 20 de milioane de euro. Sursa

Șantiere

A fost finalizată și fațada Pasajului Englez. Urmează ca întreaga clădire să intre în consolidare până la final de an (detalii aici). Voi cere graficul lucrărilor pentru a putea verifica constant evoluția șantierului.


Se lucrează la Blocul Rosenthal:

S-au pus schelele pe Palatul Nifon – investiție CNI:

După ce acestea două, noul hotel Autograph by Marriot în clădirea Marmorosch Blank și noul proiect de pe strada Doamnei vor fi gata, zona se va activa puternic.

Millo Office și clădirea Tandem sunt tot mai aproape de finalizare. Se lucrează cu spor.

Alte două fațade de blocuri au intrat în renovare:

La Biserica Krețulescu au loc lucrări de renovare la pereții exteriori:

În schimb aceste scări arată sub orice critică. Voi trimite un email către ALPAB.

Proiectul Dacia One înaintează:

La sediul Poliției Capitalei avem o prelată nouă care acoperă clădirea bandonată. Și a apărut și statuia în memoria polițiștilor rutieri căzuți la datorie. A se vedea cum trebuie să așteptăm ploi torențiale ca să curețe urmele de ciment și var în urma lucrărilor.

Și tot în fața Poliției Capitalei avem o soluție bună pentru pavajul de la intrarea în zona de parcare. Din cauza greutății mașinilor se spărgeau frecvent plăcile de granit.

Localuri noi

Velocita, local cu delicatese deschis pe Calea Victoriei colț cu Piața Amzei.

Chocolat To Go se pregătește să deschidă. Din nou, o investiție super-compatibilă cu Calea Victoriei.

La Maison du Savon de Marseille este o locație surprinzătoare, care îți oferă o experiență senzorială și de shopping ca la carte. Primul magazin de acest fel din România a apărut la Cluj. Cel din București e deschis în franciză, dar cred că poate da lecții și magazinului originar din Franța la cât de bine te simți acolo. Acesta cred că e prototipul localului de care avem nevoie mai des pe Calea Victoriei. Mergeți până acolo și imaginați-vă cum ar fi să aveți parte de același tratament în orice alt local de pe Calea Victoriei și zona centrală. Se află pe strada Doctor Dumitru Râureanu.

Lucruri care mă scot din sărite

Pentru cele de mai jos voi trimite din nou o serie de emailuri către instituțiile abilitate să rezolve aberațiile astea urbanistice. Dacă vă doriți și voi ca lucrurile să se rezolve, trimiteți un email pe adresa office@alpab.ro, la care puteți atașa pozele de mai jos.

Lucruri care mă entuziasmează

Calea Victoriei a fost pietonalizată în weekenduri și un număr uriaș de bucureșteni au venit să ”ocupe” bulevardul. Sursă fotografie: Reddit
Curtea Muzeului Național de Artă al României e folosită pentru reprezentații artistice. Programul aici.

Știri și bârfe

 • Birouri de 100.000 mp şi hoteluri cu 700 de camere vor răsări pe Calea Victoriei după investiții de 300 milioane de euro. Sursa
 • Cum arată viitorul comerţului postpandemie: Are în România comerţul stradal şansa să renască din propria cenuşă în timp ce era mallurilor începe să apună? Sursa
 • Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de pe 15 iulie, proiectul “Casa Turismului”, care îşi propune asigurarea unui spaţiu comun de lucru pentru operatori din industria turistică şi autorităţi într-un imobil de pe Calea Victoriei nr. 2. Detalii aici.
 • Senzorii stației de monitorizare a calității aerului de pe Calea Victoriei se pare că erau afectați de vegetația deasă care îl înconjura. Abia recent au fost tunși arbuștii din jur pentru a permite stației să înregistreze calitatea aerului așa cum se resimte pe bulevard. Sursa
 • Cum a cheltuit Poliția Capitalei, pe nimic, 3,6 milioane € pentru consolidarea sediului din Calea Victoriei?! Lucrările durează de 12 ani și sunt încă la început! Sursa
 • Monument în memoria polițiștilor rutieri căzuți la datorie, pe Calea Victoriei, în Capitală. Sursa
 • Guvernul a închis celebrul restaurant de la Palatul Cercului Militar Național de pe Calea Victoriei. Restaurantul Casei Armatei îşi desfăşura activitatea începând din 1951. Sursa
 • Athénée Palace Hilton s-a redeschis cu noile sale concepte de vară, terasele Roberto’s on LaStrada și English Bar on Air. Sursa
 • TIFF prezintă „Cinema sub clar de lună” la București, pe Calea Victoriei între 7 august – 27 septembrie în curtea Casei Manu, la nr. 192A. Sursa
 • O propunere WOW pentru Calea Victoriei 87-89: vezi aici randările

Despre istoria străzii:

 • Salutări din Bucureștiul Belle Epoque. Despre o apariție editorială interesantă. Detalii aici
 • O fotografie document – Calea Victoriei la intersecția cu strada Lipscani. Vezi aici
 • Să ne răcorim cu o amintire… pe terasa CERCULUI MILITAR de pe Calea Victoriei! Vezi poza aici
 • Începuturile iluminatului stradal pe Calea Victoriei. Sursa
 • Călăuze prin vechiul București – rubrică Rador de Silvia Iliescu
 • Teatrul de la Cișmeaua Roșie al domniței Caragea. Povestea aici
Grand Hotel Bulevard, Calea Victoriei colț cu Elisabeta, era un punct foarte aglomerat, trăsuri, mașini, mai 1920
Calea Victoriei în fața Palatului CEC – începutul anilor ’30
Calea Victoriei în dreptul Palatului Telefoanelor în 1934.

1 Comment

Add Yours →

Nu înțeleg proiectul de pe St. Doamnei. Un parc nu era mai bine? Centrul Vechi devine cât mai nou zi de zi….

Lasă un răspuns