Cum aflu informații despre șantierele din București?

În acest articol găsiți un scurt tutorial despre cum puteți utiliza portalul de urbanism al PMB și câteva informații despre 3 proiecte imobiliare care se construiesc în zona Calea Victoriei.

Dezbateri publice pe bune pentru proiecte imobiliare în zone protejate? Rare și ascunse așa de bine încât niciun om simplu, vecin al proiectului, riveran sau trecător să nu afle unde trebuie să scrie și care e adevărata lui putere de cetățean. Cine știe, poate vor veni la putere politicieni mult mai dedicați transparenței decizionale și vor schimba lucrurile. Urmează trei rânduri de alegeri, să-i urmăriți pe cei care vorbesc despre asta……și mai ales pe cei care nu o fac.

Trec într-o bună zi pe Calea Victoriei în turul meu obișnuit și descopăr pe gardul Casei Manu de la nr. 192A un panou care anunța dezbatere publică pentru oportunitatea construirii unei clădiri cu funcțiuni mixte în spatele casei, pe terenul liber destul de generos. Panoul specifică că PUZ-ul este în dezbatere publică și pe site-ul PMB.

Ajung acasă și intru în locul unde mă uit de obicei la proiecte în dezbatere publică: https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte

Doar că acolo nu-l găsesc nicăieri. Am trimis atunci un email mai nervos la registratura PMB, poate vă amintiți că am mai scris într-un articol anterior. Emailul meu a fost ignorat bine mersi, au trecut multe zile peste termenul de 30 de zile în care trebuie să-mi ofere un răspuns, așa că am revenit și mi-au trimis în sfârșit răspunsul după o săptămână. A fost rândul lor să mă certe pe mine, că n-aș știi unde să mă uit, că de fapt a fost pus pe site, dar în altă parte. Nu știu cât de interesant vi se pare subiectul, dacă vreți să știți mai multe sau nu despre labirintul www.pmb.ro. Hai să vă zic exact cât trebuie, ca să știți și voi unde să căutați data viitoare. Că dacă nu o să găsiți în cele 2 locuri pe care vi le spun eu, sigur mai inventează o secțiune, în funcție de cât de bine trebuie ascuns un proiect.

Așadar, ar fi www.urbanism.pmb.ro, care îți încarcă o hartă a capitalei și are un meniu ”extrem” de intuitiv.

Selectezi meniul ”Harta”
Te duci pe ”Planuri Urbanistice Zonale”
Dai zoom pe hartă pe parcela care te interesează, asta dacă ai norocul să o găsești.
Deschideți cu dublu click interfața cu etapele în care se află documentația.
Apoi vi se deschide un pop-up cu documentele care vă interesează când selectați o anumită etapă.

Ok, aici am găsit întradevăr toată documentația care trebuie afișată public, inclusiv răspunsurile la observațiile mele față de proiect. Au mai fost încă 2 persoane care au scris și merită să vă pun răspunsurile arhitecților/dezvoltatorilor aici ca să aflați detalii despre proiect:

Răspuns Petent 1

Răspuns Petent 2

Răspuns Petent 3, subsemnatul

Am mers mai departe și am luat la rând Calea Victoriei în căutare de alte proiecte. Multe informații pe care le aflu în premieră, foarte interesante și cu vești triste, bineînțeles. Mai fiecare proiect este contestat și petenții primesc niște răspunsuri foarte bine meșteșugite. Nu îmi e clar procesul, poate știe cineva să-mi spună cum pot oamenii care trimit observații în etapa de dezbatere publică să oprească un proiect.

Hai să vedem ce am mai aflat despre alte proiecte care se contruiesc pe Calea Victoriei sau în apropiere, cu impact în peisajul urban din zona protejată.

CALEA VICTORIEI 200

O mizerie de bloc de sticlă, cu 3 etaje mai mult decât ar trebui, ca să respecte măcar înălțimea clădirii din stânga și dreapta. Încep să sape fundația.

STRADA GENERAL GHEORGE MANU 27-29

Alte zone de interes din meniul website-ului sunt secțiunile de ”Autorizații de construcții” și ”Certificate de urbanism”

Dacă vrei să afli informații și documentație relevantă despre șantierul care te interesează http://urbanism.pmb.ro este locul unde trebuie să mergi.

Dacă te pot ajuta cu ceva trimite-mi email pe chiratudor.ro (at) gmail.com.

Lasă un răspuns