Șantierul Calea Victoriei – octombrie 2019

Am fost plecat în ultima lună atât prin Moldova, cu destinația Iași, cât și la mine acasă, la Satu Mare, unde am stat două săptămâni. Când m-am întors în București am fost șocat de cât de jegos este. S-au aliniat în așa fel lucrurile încât să am ghinionul să calc pe un porumbel mort pe trotuar chiar în fața primăriei și într-o altă seară să trec, într-un interval de 2 ore, pe lângă 2 bărbați și o femeie care se ușurau pe stradă, în văzul lumii. Cam la acest nivel s-a ajuns. Se poate observa clar o degradare a serviciilor publice, o prezență mai slabă și mai anemică a autorităților de întărire a legii și o lipsa de viziune.

Culmea, în acest peisaj sumbru marca Firea, astăzi am doar vești bune și doar felicitări la adresa funcționarilor, care mișcă lucrurile pe Calea Victoriei.

Le luăm pe rând:

Nu zic că am fost singurul care a sesizat toate autoritățile responsabile cu privire la felul în care arăta piațeta din fața Teatrului Odeon, dar sigur am fost cel mai insistent și pisălog.

Cum arăta înainte:

Ce au făcut:

  • au schimbat plăcile de granit din jurul fântânii, distruse de mașini
  • au adăugat un strat nou de pietre albe mărunte decorative
  • au schimbat cele 10+ modele de stâlpi cu niște borduri verticale – singurul lucru bun la ele este că au un aspect unitar

Ce nu au făcut (și o să-i bat la cap în continuare să facă):

  • să taie copacul uscat – e un amărât de vișin care e uscat de când pot eu să-mi amintesc.
  • să schimbe regimul de parcare în zona și să interzică staționările mai mari de 5 minute – să intre doar taxiuri, care să lase riveranii, spectatorii și turiștii și să plece mai departe, iar între timp poliția locală să amendeze tot ce e parcat aiurea.
  • să crească înălțimea celor două pasaje pietonale printr-o săpătură de 0,5 m
  • să organizeze concurs internațional pentru reamenajarea și refuncționalizarea piațetei
  • să analizeze oportunitatea amenajării unei parcări subterane?! Habar nu am dacă tehnic e posibil, mai potrivit pare terenul din fața Cercului Militar, dar ambele zone ar fi cu descărcare arheologică și lucrările ar dura probabil destul de mult.

Solicitări în aer: am solicitat o audiență la direcția de urbanism din PMB pentru a mi se clarifica liniile fine dintre entitățile care au anumite drepturi și responsabilități asupra acestui teren și tot ce am primit a fost un răspuns de la direcția de patrimoniu care m-a băgat și mai mult în ceață.

Cu atâtea entități implicate nu mai este absolut deloc clar cine ia deciziile pentru acest spațiu. Hai să-i numărăm:

3 riverani: Blocul de locuințe, Teatrul Odeon, Hotelul Ramada Majestic – fiecare are drept de exploatare al căii de acces. Aparent, fiecare entitate are câteva locuri de parcare rezervate, iar hotelul are cel mai probabil concesionată și suprafața pe care este terasa.

Fântâna arteziană – este întreținută de Apa Nova

Platoul central cu zona amenajată acum și cele 2 alveole cu flori sunt administrate de PMB prin ALPAB (Administrația Parcuri, Lacuri și Agrement București)

Și noutatea, aflată din răspunsul direcției de patrimoniu, proprietarii de drept ai terenului, Dobriceanu Maritta și Lahovari Al. Ioan, cel puțin înainte de naționalizare, și ai căror moștenitori pot revendica terenul sau cere despăgubiri prin Legea 18/1991. Aveți mai jos răspunsul complet.

>>>

Next, aș menționa faptul că s-a încheiat (oare?) saga Palatului Banloc Goodrich, clădire părăsită de ani buni, despre care am mai scris aici. A fost desemnat ca sediu pentru viitorul Muzeu Naţional de Istorie al Evreilor şi al Holocaustului din România. Vezi reportaj TVR aici. Cel mai repede vom călca pragul noului muzeu în aproximativ 4 ani.

>>>

Altă veste bună venită de la Disciplina în Construcție, departament al Poliției Locale București, este că aparatul de aer condiționat pe care l-am reclamat că a fost instalat la Romartizana, este ilegal și s-a depus plângere penală pentru intervenție neautorizată pe un monument istoric. Riscă amendă penală sau înschisoare de la 3 ani sau 1 an.

Puteți folosi legislația de aici ca bază pentru alte sesizări, atunci când identificați alte intervenții neautorizate.

>>>

Prima fațadă renovată de firma municipală de consolidări și construcții a PMB este gata. Fațada nu are elemente de decorație complexe așa că a putut fi terminată într-un termen de aproximativ 2 luni. Cu siguranță valoarea clădirii a crescut cu câteva zeci de procente doar pentru că nu mai striga ”Atenție, cade fațada!”.

>>>

Festivalul Diploma, care prezintă lucrări ale studenților de la Arte, din toate zonele, a deschis pentru public și a transformat clădirea de pe C.A. Rosetti nr. 3, unde este terasa M60. Nu am mai avut ocazia să o văd de aproape, și din acest motiv nici nu știu care e istoria ei. Un motiv bun să mă pun să caut. Dacă aveți info, apreciez. Se poate vizita gratuit doar până duminică, 20 octombrie, la final de zi. Programul festivalului aici. Vă reamintesc cu această ocazie că o să vedeți în curtea acestui imobil niște panouri publicitare – toate sunt ilegale, și în acest moment Poliția Locală București a trimis către judecătorie cereri de judecată prin care cer decizii definitive pentru a putea îndepărta construcțiile ilegale de pe terenul privat. O să dureze cam un an până se dă decizia și încă unul până se pune în aplicare, dar hei, se va întâmpla 🙂

>>>

O știre de tip OMG, ăștia nu-s normali! vine de pe șantierul Poliției Capitalei, despre care am mai scris aici. Ei, ce știam atunci este că lucrările avansează, se fac plăți, totul roz. Aflăm din știrea de aici că șantierul a fost părăsit de constructor, care și-a luat toate catrafusele, inclusiv a îndepărtat panoul de șantier, supărat că nu a mai fost plătit. Funcționarii care au uitat să plătească se pare că întârzie cu intenție și începerea unei alte investiții: anveloparea sediului MAI din Piața Revoluției. Este ceva absolut incredibil, acum am înțeles de ce de pe clădire dispăruseră orice urmă de schelă, folie de protecție, tot, tot.

>>>

Proiectul clădirilor de birouri prevăzute pentru terenul din spatele Palatului Telefoanelor și al Hotelului Novotel avansează. Clădirea Tandem este demolată aproape în întregime.

Acesta e proiectul:

>>>

Apariții noi:

Victoriei Ballroom – Interiorul e superb. Puteți vedea o galerie pe site-ul lor.
https://cofftails.ro

>>>

Șantiere noi:

În spatele acestei case o să apară un bloc de vreo 5 etaje. Au terminat de dărâmat toate anexele și cel mai probabil se vor apuca de săparea fundației. În afară de un articol nervos în HotNews nu am auzit pe nimeni să fie supărat sau să protesteze. Nu știu de unde să încep ca să blochez un astfel de proiect, care în mod clar nu este potrivit pentru zonă. Idei?

>>>

Alte info:

Dacă ai aflat și tu lucruri interesante care se întâmplă pe Calea Victoriei, trimite-mi vești la comentarii.

2 Comments

Add Yours →

În legătură cu ”cum să blochez un astfel de proiect…”, e vorba de șantierul de pe Cașea Victoriei, lângă Casa Disesscu: Cum adică?!?!?! Calea Victoriei este o rezervație de arhitectură, are profunde semnificații, atât urbanistice, pentru istoria orașului cât și istorice. Ar trebui, cel puțin, păstrată așa cum e (evident, restaurându-se imobilele) sau, cazul cel mai fericit, RECONSTRUITE imobilele care au dispărut din varii motive. Dar, faptul că există multe opinii în legătură cu asanarea zonelor cu orice preț, în numele ”civilizației”, prin construirea centrelor de afaceri, a făcut ca în prezent zona să arate heteroclit, un amalgam de construcții care nu mai spun nimic despre trecutul orașului, pe care îl reprezenta/ar trebui să-l reprezinte. Ceea ce se face pe calea Victoriei nu o să vezi că se face pe Champs Elysee sau pe La Rambla (de exemplu).

Într-o oarecare măsură eu cred că asta e marca Bucureștiului, eclectism din plin în toate zonele orașului, unde pe orice stradă găsești minim 3 stiluri arhitecturale, cu construcții din toate vremurile, chiar și pe aceeași parcelă. Eu sunt de acord de principiu cu construirea acestor ”mutanți”, cu fațada veche la stradă și interior amenajat conform nevoilor de azi, dar suntem în situația în care autoritățile nu sunt în stare să apere aceste ”rezervații” cum le numești tu, de lăcomia unor dezvoltatori care vor să scoată profit serios de pe parcela respectivă. Și poate nici nu câștigă prea mult, la cât costă terenurile în zonă. Terenul de pe Calea Victoriei 192A a fost cel mai scump teren vândut în România anul acesta, din câte am citit. Așa că trebuie să te duci mult pe verticală ca să-ți iasă profit pe metru pătrat. Ecuația nerezolvată de nimeni este cum îi impui tu ca stat unui dezvoltator să nu aibă profit dintr-o investiție, pentru că de multe ori asta ar însemna, să păstrezi o construcție nouă low profile, pe 2, 3 etaje. Nu poți. Sau îi interzici și rămâi cu un loc viran. Dezolarea nu cred că face nici ea mai bine unui spațiu cu atât de multă istorie. Știu că nu vedem asta în alte părți, dar întrebam concret ce putem face ca să nu se mai înâmple asta sau cel putin sa putem controla fenomenul?

Lasă un răspuns