Ce se mai întâmplă cu Casa Macca?

Casa Macca, una dintre cele mai frumoase case din București și preferata mea all time poate spera la vremuri mai bune.

Sursa foto: Via București – Alberto Groșescu

Am descoperit-o imediat ce am ajuns în București și îi urmăresc atent starea de atunci. Multă vreme am auzit prin presă doar oftatul directorului de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, care se plângea că nu poate avansa cu niciun proiect de reabilitare, datorită lipsei banilor sau altor motive birocratice.

Am vrut să mă conving singur de statusul acestor eforturi la început de 2019 și am trimis un email către Academia Română (proprietarul clădirii) și Ministerul Culturii (Instituție care administrează imobilul prin Institutul de Arheologie Vasile Pârvan).

Primul răspuns a venit de la Academia Română:


Bună ziua,

In urma adresei dumneavoastra inregistrata cu nr. 433/22.02.2019 de la Directia Patrimoniu prin care solicitati informatii de interes public in baza legii 544/2001 referitor la proiectul de conservare-restaurare si valorificarea coelctiilor Muzeului National de Antichitati – str. H. Coanda, nr. 11 care se concretizeaza prin reabilitarea cladirii-monument Casa Macca, va aducem la cunostinta ca Directia Patrimoniu a Academiei Romane nu are in administrare acest imobil.

Cu stima,
Andrei Petcu

Răspunsul lor nu spune toată povestea. Așa cum mi-a confirmat ulterior și Ministerul Culturii, ei sunt proprietari. Nu înțeleg motivul pentru care vor să insinueze că nu au nicio implicare.

Apoi, într-un răspuns uluitor de detaliat și transparent (pentru o autoritate din România), am primit de la Ministerul Culturii detalii despre ce își propun să facă în acest an. Te las să citești răspunsul și să afli ce vor să facă mai departe.

Către: Domnul Tudor CHIRA

Ref.: Reabilitarea clădirii-monument Casa Macca

Stimate domnule Chira,

Având în vedere solicitarea formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu modificările și completările ulterioare, transmisă în format electronic Ministerului Culturii și Identității Naționale și înregistrată de Biroul Comunicare și Dialog Social cu nr.63/22.02.2019, urmare a răspunsului direcției de specialitate din în cadrul MCIN, respectiv a Institutului Național al Patrimoniului, instituție subordonată, suntem în măsură să vă comunicăm informațiile coroborate, în cele de mai jos:

  • Ce demersuri au fost făcute pentru a se aloca în anul 2019 un buget rezonabil pentru declanșarea reabilitării Casei Macca?

„Proiectul Casa Macca. Conservarea-restaurarea și valorificarea colecțiilor Muzeului Național de Antichități” este înscris în Programul Național de Restaurare a monumentelor istorice (PNR), program gestionat de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019 vor fi prevăzuți 1.000.000 de lei pentru începerea lucrărilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

Menționăm că, monumentul Istoric Cassa Macca nu este în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, ci a Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan”, fiind în proprietatea Academiei Române.

  • Au fost începute demersurile de avizare pentru reabilitarea clădirii? Vă rog să detaliați lista completă a instituțiilor și departamentelor de la care este nevoie de avize și să menționați, dacă este cazul, de la ce instituții a obținut deja avizul favorabil sau nefavorabil.

Pentru „Proiectul Casa Macca. Conservarea-restaurarea și valorificarea colecțiilor Muzeului Național de Antichități” există Autorizație de construire valabilă (nr. 57/1583597 din 6.03.2018), adică toate avizele și acordurile solicitate prin Certificatul de urbanism (Ministerul Culturii și Identitațll Naționale – Comisia Națională a Monumentelor Istorice – Secțiunea Tehnică de Arhitectură și Inginerie și Secțiunea de Componente Artistice, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului-Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Serviciul Român de Informații, Ministerul Sanatații-Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Apa Nova București).

În momentul de față pentru aprobarea finanțării este necesară obținerea avizului Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Culturii și Identității Naționale, ordonatorul principal de credite, așa cum prevede art. 42, alin. (1), pct. b din Legea 500/2002 privind finanțele publice. Proiectul se află în analiză în cadrul Consiliului Tehnico-Economic.

  • Vă rog să specificați în detaliu ce prevede proiectul de reabilitare propus și dacă se dorește și crearea unui nou acces pentru public către Parcul Nicolae Iorga? Îmi puteți trimite și materiale tehnice existente.

Proiectul prevede operațiuni de conservare-restaurare și punere în valoare a imobilului monument istoric din Str. Henri Coandă nr. 11 fiind vizat corpul principal, cel secundar și împrejmuirea. Se dorește, totodată, extinderea suprafeței construite cu un subsol și amenajarea întregii parcele, urmărindu-se evidențierea elementelor cu valoare istorică și artistică.

Pentru Corpul principal (Cl) se propune realizarea unor spații expoziționale (permanente și temporare), a unor săli de conferințe și seminare, precum și organizarea unor birouri destinate angajaților Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”. În colțul de nord-vest sunt poziționate funcțiunile secundare (circulații secundare și grupuri sanitare), iar în curtea interioară a fost poziționată o scară care să facă legătura între subsol și pod.

La nivelul subsolului este amenajată expoziția permanentă (cu accent pe perioadele pre și protoistorice, greco-romană, post romană) și un spațiu pentru cercetarea pieselor numismatice. Acestora li se adaugă depozitări și încăperi tehnice necesare funcționării construcției.

În cea mai mare parte a suprafeței parterului sunt propuse spații expoziționale, unde vor fi expuse cele mai valoroase piese ale colecțiilor deținute de Muzeul Național de Antichități.

La etaj sunt amenajate două săli pentru cursuri (cu oficii și spații de depozitare), expoziții și seminare, dar și spațiile destinate personalului administrativ.

Podul este destinat expozițiilor cu caracter temporar, legătura cu celelalte niveluri ale casei fiind făcută prin scara actuală, cea nou propusă și printr-un lift orientat spre curtea interioară.

Numărul mare de exponate impune extinderea suprafeței expoziționale către zona de vest (spre curte). Astfel se propune realizarea unui subsol, în legătură cu vechiul subsol, unde să poată fie expuse cele mai valoroase piese ale lapidariului. Suprafața utilă a acestuia fiind de 200 mp.

Corpul secundar (C2) este destinat bibliotecii, spații generos desfășurate pe două niveluri, cu acces liber la raft, birourilor angajaților Institutului „Vasile Pârvan” și funcțiunilor anexă. Biblioteca ocupă zona estică a construcției, fiind în legătură cu un spațiu exterior amenajat.

Prin amenajarea curții se urmărește punerea în valoare a elementelor istorice valoroase, cu referire la amenajările peisagere orientate spre Str. Henri Coandă (bazinul metalic din axul fațadei, rezervorul de păcură, aleile din cărămidă, gardul din fier forjat). În partea din spate a parcelei, curtea a fost gândită ca spațiu de studiu, de expunere și cercetare, fiind amenajate zone de recreere sau expunere a pieselor litice (altare votive, stele funerare, arhitrave etc.

În ceea ce privește posibilitatea unui acces pentru public către Parcul Nicolae Iorga, menționăm că a fost luat în calcul în cadrul acestui proiect. Realizarea lui depinde însă de relațiile juridice care vor fi stabilite între Academia Română, reprezentată de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și proprietarul terenului în cauză.

In cazul în care doriți mai multe detalii legate de conținutul tehnic al proiectului, vă puteți adresa Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, beneficiarul proiectului. Totodată, puteți consulta site-ul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” unde găsiți informații privind soluția propusă (http://www.instarhparan.ro/pagini%20secundare / casa_macca/curte. htm).

  • Vă rog să precizați care este instituția desemnată să se ocupe de reabilitare și ce modificări vor fi făcute din punct de vedere instituțional după refacerea clădirii și redeschiderea ei către public cu utilitate de muzeu de arheologie?

În cazul în care vă referiți la implementarea proiectului „Casa Macca. Conservarea, restaurarea și valorificarea Muzeului Național de Antichltațl (desfășurarea procedurilor de achiziție, gestionarea fondurilor, execuția în conformitate cu prevederile proiectului), instituția desemnată este Institutul Național al Patrimoniului.

În ceea ce privește „modificările făcute din punct de vedere instituțional după refacerea clădirii și redeschiderea ei pentru public cu utilitate de muzeu de arheologie” vă transmitem că Academia Română și/sau Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” sunt instituțiile care vă pot oferi amănunte suplimentare.

  • Vă rog să detaliați care este calendarul de proiect pe care Ministerul Culturii sau Academia Română și l-au asumat de principiu pentru acest proiect de conservare-restaurare pentru anul 2019?

Ministerul Culturii și Identității Naționale urmează să aloce, prin Programul Național de Restaurare, 1.000.000 lei pentru începerea lucrărilor, acestea putând să demareze după obținerea Avizului Consiliului Tehnico-Economic, constituit la nivelul ministerului, și după organizarea procedurilor de achiziție, în acord cu legislația în vigoare.

În speranța că cele precizate sunt de natură să conducă la clarificarea celor solicitate, vă asigurăm, în continuare, de întreaga noastră disponibilitate.

Cu deosebită considerație,

Ministrul Culturii și Identității Naționale

Valer Daniel Breaz

Aveți aici și răspunsul în original.

Suma este în continuare mică pentru acest proiect, dar e un început și o veste bună că majoritatea blocajelor administrative au fost depășite.

Te țin la curent cu ce se mai întâmplă cu acestă casă monument istoric. Dacă vrei să citești mai multe despre istoria casei și să vezi poze din interior (chiar merită!), îți las aici 2 materiale apărute recent: Articol Agerpres / Articol NatGeo

1 Comment

Add Yours →

Domnule Tudor Chira, felicitări pentru demersul dvs.!…
Au trecut de atunci aproape cinci ani și am impresia că lucrurile s-au mișcat ca… melcul…
…În măsura în care timpul vă permite, v-aș ruga să scrieți un comentariu pe Grupul Facebook ”Bucureștiul de altădată”, la postarea dlui Daniel Crăițoiu din 12.11.2023, despre Casa ”Maca”, în care să arătați ce lucrări de restaurare s-au făcut la această casă din 2019, până azi…
Cu stimă,
Mircea MONU

Lasă un răspuns