Șantierul Calea Victoriei – martie 2020

Lucrurile prind viteză, lucrurile se leagă, lucrurile se întâmplă! 🙂

Am doar motive de bucurie zilele astea, pentru că am descoperit în ultimele luni mulți oameni care iubesc Bucureștiul, poate și mai mult ca mine, cu care pot să formez o echipă ca să duc mai departe proiectele pentru Calea Victoriei.

Așa cum te-am obișnuit, în acest articol fac rezumatul noutăților de pe Calea Victoriei din ultimele săptămâni. Sunt câteva noutăți importante și câteva progrese cu proiectele mele ce merită menționate.

Revitalizarea spațiilor verzi de pe Calea Victoriei

Am avut o perioadă de research alături de noii colegi voluntari din grupul B.ready, în care am căutat cea mai bună variantă de start. Ce merită menționat este că am obținut o audiență cu viceprimarul Bucureștiului, Tomnița Florescu, de la care am obținut câteva informații și sfaturi pentru proiectul nostru.

Ce vom face în perioada imediat următoare:

  • Chestionare în care dorim să aflăm nevoile locuitorilor din zona spațiilor verzi, ale bucureștenilor și ale turiștilor. Dacă printre voi sunt voluntari care să ne ajute să aplicăm aceste chestionare (măcar o oră pe săptămână), aștept un semn.
  • Cu aceste mărturii ne vom duce către toți candidații la alegerile locale și către viitorii consilieri locali. Le vom propune tuturor întâlniri în care vom încerca să obținem promisiunea lor că se vor implica într-un astfel de proiect și vor susține revitalizarea spațiilor verzi din bugetul local.

Vă aștept alături de noi în acest demers.

Mural uriaș pe Calea Victoriei – colț cu Strada Franceză

Am aflat de existența unui ONG din București care intermediază relația dintre artiști de artă stradală și actori publici/privați, care ne poate ajuta să includem acest proiect al nostru în ceva mai big. Ne-am văzut și am stabilit următorii pași, de acum foarte informați despre ce avem de făcut. Căutăm în acest moment sponsori privați care să ne ofere fonduri pentru spray-uri și macara. Ar fi nevoie de aproximativ 20.000 euro. Dacă compania voastră ar vrea să se implice aștept un semn.

Ne dorim să transformăm acest calcan într-un punct de popas, vesel, colorat, cu o lucrare de artă stradală care să spună ceva despre istoria acestui loc.

Proiectul imobiliar Calea Victoriei 200

PUZ-ul a trecut, a obținut votul CGMB, cu tot cu observațiile trimise de bucureșteni în perioada dezbaterii publice. Poate vă mai amintiți de data trecută, vă rugam să trimiteți observații către dezvoltator, primărie și consilierii locali, pentru a-i încuraja să facă un proiect adaptat zonei.

Eu am sunat toți vecinii viitoarei construcții și i-am sfătuit să trimită toate observațiile lor către PMB. Pe portalul public nu a apărut nimic, nu știu dacă au trimis opiniile lor sub altă formă către autorități. Ce este cert, e că proiectul merge mai departe, zilele astea au apărut și primele randări cu viitoarele clădiri care se vor construi acolo, iar eu am primit un răspuns din partea autorităților în care mi se spune că argumentele mele din mesajul trimis anterior pot fi luate în considerare mai departe la etapa de obținere a autorizației de construcție.

Iată răspunsul pentru cei care au trimis observații:

Și iată cum arată propunerea dezvoltatorului pentru noua construcție:

LATER EDIT: Am aflat de la un cititor că a fost un concurs de soluții, și că ce vedeți mai jos nu este proiectul câștigător. A câștigat un alt cabinet, care nu a făcut încă proiectul public. Încerc să-l obțin. Se pare că nu mi-am făcut temele destul de bine, cu verificarea din 3 surse 😛

Când m-am pus eu să sun vecinii proiectului am ajuns și la preotul paroh al bisericii de lângă. Am avut atunci o discuție foarte plăcută și am discutat despre cum ni se pare că suntem legați de mâini în problemele astea, pentru că nu știi cum să le abordezi. Apoi, peste câteva săptămâni, după ce uitasem de discuție și proiect, am primit un mesaj tare frumos de Crăciun din partea lui. Cred că asta îmi place cel mai mult de când fac asta, că mă conectez cu oameni și intru în contact cu perspective noi de a privi orașul. Mi-a amintit că ei fac lucrurile acolo în parohie în același stil de sute și sute de ani. Nu poate veni cineva care să le dea peste cap toată rânduiala.

Calea Victoriei 7 – 19 aparate de aer condiționat îndepărtate de pe o clădire monument în urma unei sesizări pe care am făcut-o

Noiembrie 2019
Martie 2020

Sunt foarte bucuros când am aceste mici victorii, mai ales când efortul e așa de mic. Îi felicit pe polițiștii locali care s-au ocupat de toată acțiunea (le-am dat și un email de mulțumire).

Le-am trimis în noiembrie următorul mesaj:

Bună ziua,
Doresc să fac o sesizare privind instalarea a unui număr de 19 aparate de aer condiționat pe fațada unei clădiri monument istoric, clasată în lista monumentelor istorice din România cu B-II-m-B-19840 , situată pe Calea Victoriei nr. 7.

Chiar dacă aparatele de aer condiționat sunt instalate de mai mult timp, suspectez că ele au fost puse fără autorizațiile necesare din partea instituțiilor competente.
Vă rog mult să-mi transmiteți și mie concluziile verificărilor dumneavoastră. Aștept un număr de înregistrare și un răspuns în termenul legal.

Mulțumesc frumos

Calea Victoriei 174 – Dacia One

Alt proiect nou de pe Calea Victoriei care a primit autorizația de construcție este Dacia One, al celor de la Atenor. Au început organizarea de șantier și progresează destul de repede.

Calea Victoriei 22-24 – Blocul Rosenthal

Compania de consolidări a PMB lucrează la Blocul Rosenthal. La parter va avea centru de informare și spații expoziționale, iar la etaje birouri și săli de conferințe.

Alte șantiere avansează pe Calea Victoriei

Ce sesizări pregătesc:

Un spațiu care trebuie igienizat de proprietari. Sesizare către Poliția Locală.
Piațeta Odeon nu a fost amenajată în totalitate. A mai rămas acest petic de pământ care e utilizat ca parcare. Sesizare către ASP
Aceste info pointuri trebuie ridicate și duse la depozit. De ce mai sunt pe străzi dacă nu mai funcționează de 5+ ani?! Sesizare la PMB.
La 2 pași de Ateneu poți muri curentat din cauza unei improvizații. Sesizare la Poliția Locală.
Mizeria asta încă mai rezistă după ce pozele astea au făcut turul în 5 instituții tot anul trecut. Nu mai știu cui să scriu!? Dar nu mă dau bătut.

Alte știri:

  • Afacerile de pe Calea Victoriei – povestea studioului de fotografie Venus Five. link
  • Magazin nou cu haine de designer. link
  • Despre Bacania Dragomir Niculescu. link
  • Istoria Casei Nenciu, de la numărul 194. link
  • Despre Casa Manu și Gheorge Manu. link
  • Constantin Bălăceanu-Stolnici spune povești despre Calea Victoriei. link
  • În așteptarea marelui cutremur. Tur prin centrul capitalei cu INFP. link
  • Reportaj despre Muzeul de Artă al României. link
  • Reportaj despre Biblioteca Academiei Române de pe Calea Victoriei. link
  • Despre palatul Cantacuzino și Muzeul George Enescu. link
  • Despre istoria Magazinului Victoria. link
  • Despre Pasajul Macca Villacrosse. link
  • S-au împlinit 132 de ani de la inaugurarea Ateneului Român. link
  • Hotelul Golden Tulip are un nou proprietar. link
  • Firea, despre PUZ Calea Victoriei 200. link
  • Cine se ocupă de PUZurile controversate din București? Un tenor. link

Cam asta e! Să ai o primăvară frumoasă și sper că te-am inspirat să faci și tu ceva bun pentru oraș!

12 Comments

Add Yours →

Salut Tudor! Calea Victoriei 214 a primit, anul trecut in mai, în CGMB, aprobarea pentru refacerea fațadei. Încă nu au început lucrările. Ai idee cum am putea afla data de începere a acestora?

Mi-a plăcut articolul. Dă-i înainte. Ce facem cu miile de mașini parcate pe trotuare, pietonii trebuind să circule pe stradă, vezi de ex. Str. Mămulari și zeci de alte străzi. Ce face poliția locală?

Mi-a plăcut articolul. Dă-i înainte. Ce facem cu miile de mașini parcate pe trotuare, pietonii trebuind să circule pe stradă, vezi de ex. Str. Mămulari și zeci de alte străzi. Ce face poliția locală? .

Salut!
Felicitari in primul rand.
In al doilea rand unde se pot face sesizari pt. copaci uscati (S1) si/sau pt square-uri unde s-ar putea planta copaci.
Multumesc

Foarte impresionant demersul, keep up the good work!

PS Pe cand si-un newsletter, ar fi mai usor de urmarit blog-ul…

Te salut!
Imi pare nespus de bine ca ai o astfel de preocupare. Si o faci bine! Chiar avem nevoie de astfel de bloguri cu subiecte despre Bucuresti.
O munca frumoasa, bazata pe o documetare serioasa.
Succes!!!

Lasă un răspuns