Șantierul Calea Victoriei – mai 2020

Am avut ocazia să trec de 2 ori pe Calea Victoriei în această perioadă de stare de urgență și am fost șocat să văd cât de mult poate să transforme lipsa traficului întreaga stradă. În bine, evident!

M-am și distrat bine într-o seară când am dat peste filmarea asta în care 2 rațe traversează Calea Victoriei prin dreptul Bisericii Krețulescu 🙂 Uite cum puțină liniște atrage locuitori neașteptați!

https://www.facebook.com/sufletuldealtadataalbucurestilor/posts/3098244853529778

Hai să vă povestesc ce s-a întâmplat notabil în ultimele 2 luni pe Calea Victoriei.

Cea mai importantă știre este că anumite zone din centrul orașului, unele de-o parte și alta a Căii Victoriei, vor deveni pietonale pe durata weekend-urilor din sezonul cald. Am găsit această hartă unde puteți vedea zonele care devin pietonale începând cu weekendul 22-24 mai:

Una bună, alta rea! Primăria Municipiului București nu respectă legislația privind transparența decizională și ”omite” să pună în dezbatere publică mai multe proiecte controversate (aflate la stadiul de aprobare PUZ), printre care două și pe Calea Victoriei: la nr. 107 – Palatul Știrbey în proprietatea Hagag și la nr. 216, o clădire în proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei.

Societatea civilă a aflat din pură întâmplare că a fost în dezbatere publică un proiect imobiliar care propune ridicarea unui complex multifuncțional de 7 etaje în spatele Palatului Știrbey. Anunțul a fost afișat de către dezvoltator pe gardul proprietății, așa cum cere legea, dar PMB nu și-a îndeplinit partea de obligații legale, și anume afișarea documentației pe portalul de dezbateri publice al primăriei și punerea la dispoziția publicului a proiectului la sediul PMB (în imposibilitate datorită stării de urgență și limitării deplasărilor). Fără să avem nicio idee despre ce propune dezvoltatorul acolo, cu excepția puținelor informații din anunțul afișat public, consider că PMB trebuie să reia consultarea publică și să ofere un nou termen în care oamenii din zonă, specialiștii, societatea civilă, își pot exprima opinia în legătură cu proiectul.

Astfel că imediat ce am aflat știrea și am făcut verificările necesare ca să mă conving că nu au publicat documentația nici pe portalul de dezbateri și nici pe cel de urbanism, am făcut rapid un email către ei în care le ceream să reia procedura și să explice care este motivul pentru care nu au făcut acest proiect public, cum cerea legea. Am trimis alte sesizări și către Guvern, Administrația Prezidențială și Avocatul Poporului (mai mult pentru clarificarea regimului dezbaterilor publice în timpul stării de urgență) și o sesizare către DNA, de unde am primit confirmarea recent că a fost trimisă spre soluționare către Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Vă las aici mesajul pregătit de cei de la ARCEN ca să-l trimiteți și voi către PMB la adresa: relatiipublice@pmb.ro. Spre deosebire de mesajul trimis de mine face referire la toate legile și reglementările în vigoare, pentru că au avut ocazia să primească și consultanță juridică:

Solicit Primăriei Municipiului Bucureşti București să reia Consultarea Publică pe „Faza de Intenție Elaborare PUZ – Complex Multifuncțional Palatul Știrbey” din Calea Victoriei 107, care a avut loc în perioada 1-24 aprilie 2020. Publicul, rezidenții, locuitorii Bucureștiului, specialiștii nu au putut să-și comunice observațiile și propunerile, întru cât, perioada de consultare coincide cu restricțiile impuse de starea de urgență care a limitat deplasarea cetățenilor prin oraș și implicit informarea lor cu privire la acest proiect. Totodată, atenționez asupra faptului că PMB nu a respectat prevederile legii de a anunța proiectul pe platformele publice (website primărie, platformă urbanism, etc) pe perioada în care proiectul se află în faza consultării publice, încălcând reglementările aplicabile unei consultări publice corespunzătoare, conform Ordin nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, publicat in Monitorul Oficial nr. 47/19.01.2011, dat in baza art. 57 si 61 din Legea nr. 350/2001 si art. 13 alin. 6 din HG 1631/2009.

Consultarea publică și aducerea la cunoștință a publicului nu a fost una efectivă și reală, astfel încât termenul pentru trimiterea observațiilor, sugestiilor, etc. nu a început să curgă întru cât:

1.Avand în vedere restricțiile de circulație impuse cetățenilor de către autorități în contextul epidemiei Covid-19, publicul nu a putut lua la cunoștință de panoul amplasat pe gardul Palatului Știrbey;
2. Nu s-a făcut afișarea cu privire la intenția de elaborare PUZ pe platformele online ale Primăriei și nu a apărut nicio informație în acest sens, procedură obligatorie de parcurs conform legii și care se impunea cu atât mai mult dată în starea de urgență, panoul neputând fi consultat din cauza restricțiilor impuse de autorități.

În plus, în capitolul V din Decretul prezidențial nr. 195/16.03.2020 referitor la Starea de Urgență institută din cauza epidemiei, intitulat Domeniul justiției, reglementează cu titlu special regimul juridic al termenelor de prescripție și de decădere. Conform art. 41 din Decret: „Prescripţiile şi termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgenţă instituite potrivit prezentului decret, dispoziţiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziţii legale contrare nefiind aplicabile.”

Aștept soluționarea cererii în termen de 30 zile, conform art. 8 alin. (1) din Ordonanta de Guvern nr. 27/2001.

Este important să trimiteți și voi acest mesaj și să-i rugați chiar și pe prietenii voștri să o facă. Putem să devenim tot mai puternici ca simpli cetățeni dacă acționăm împreună.

Sigur că problema acestui teren și a acestei clădiri de patrimoniu este mult mai stufoasă. Am început să studiez inițiativele anterioare eșuate de a construi acolo un mall, dar și istoria acestui palat. Revin cât de curând cu un articol pe această temă.

Mai departe, o altă investigație arată alte probleme grave din grădina PMB: Arhiepiscopia Craiovei vrea să construiască o clădire de 10 etaje pe Calea Victoriei la nr. 216, și să supraînalțe o clădire existentă fără să respecte regimul de înălțime al zonei protejate.

Întreg materialul se află pe Buletin de București, care explică toate hibele acestui proiect.

Mai departe avem proiectele de consolidare ale PMB de pe Calea Victoriei:

Calea Victoriei 54 – fostul Hotel Hugues/Riegler – reabilitare fațadă finalizată

Iată discuția pe care am avut-o cu AMCCRS legată de motivul pentru care nu a fost refăcută fațada de dinainte de bombardamentele din 1944 și de ce aparatele de aer condiționat încă se mai află pe fațadă:

Calea Victoriei 52 – în curs de consolidare/refacere fațadă

Răspunsul primit de la AMCCRS pentru acest șantier:

Calea Victoriei 22-24 – Blocul Rosenthal în curs de consolidare și refacere fațadă

Blocul Rosenthal
Blocul Rosenthal AMCCRS

Alte șantiere:

Lucrările au debutat la proiectul Dacia One. Se observă că s-a consolidat peretele lateral de care va fi lipit noul corp.

Millo Office avansează și el:

Și șantierul de la Cercul Militar face progrese. Iată culoarea pe care o va avea noua fațadă:

Alte vești:

Un spațiu insalubru a fost curățat:

After
Before

Mai aștept de la PMB raportul de trafic pentru borna care monitorizează traficul bicicletelor și mijloacelor alternative de deplasare.

Cam atât deocamdată. Urmăriți blogul pentru a afla despre alte proiecte la care lucrez. Voi implementa curând și opțiune de abonare la newsletter ca să vă trimit veștile despre Calea Victoriei și pe email. 🙂

Stay Safe! Să vă meargă din plin,

Tudor

1 Comment

Add Yours →

Lasă un răspuns