Am avut ocazia să particip vineri la unul dintre cele mai noi evenimente dedicate pasionaților de urbanism din România. Urbanize Hub este o inițiativă pornită de Grațian Mihailescu, care strânge la masa dialogului cetățeni responsabili, companii, autorități și specialiști în urbanism, arhitectură, mobilitate, peisagistică, management, CSR, și mulți alții. Înregistrările live pot fi urmărite aici.
Aș vrea să las aici o scurtă listă cu lucruri care mi s-au părut mie interesante:
- Mobilitate urbană: Vrem să facem Calea Victoriei pietonală? Very well, dar nu o faci peste noapte cu o decizie de primar. A fost un speaker care a prezentat care sunt ultimele soluții pentru monitorizarea traficului și analiza mobilității urbane. Instalezi aparate și senzori care îți pot spune care este efectul traficului închis pe Calea Victoriei, care sunt noile trasee preferate, ce impact produce schimbarea, cât aglomerează, îți spune cu exactitate numărul de mașini care au trecut pe străzile adiacente și așa mai departe. Mi-a plăcut tare mult ce a zis un alt speaker. Noi românii ne dăm tare mult cu părerea, simțim când ceva o să meargă bine sau rău. Și luăm și deciziile în consecință. Dar cum ar fi dacă am ști? Cu cifre, cu analiză, cu rapoarte!
- Vedeți mai jos niște indicatori de mobilitate urbană prin care autoritățile europene se uită la mișcarea oamenilor cu diverse mijloace de transport și vin către statele membre cu norme de implementare.
- Vezi ce treabă extraordinară fac cei de la Ambasada Sustenabilității
- uRADMonitor este o rețea mondială de monitorizare a mai multor factori din mediul înconjurător care pot afecta sănătatea locuitorilor orașelor. Vezi cum stă Bucureștiul aici
- Proiect vizionar pentru Gara de Nord discutat într-o scurtă prezentare cu arhitectul român Mircea Enache. Terenul deținut de CFR în București este o mină de aur, dar cum nu se poate fura că e prea în văzul lumii, nimeni nu pare interesat să îl valorifice într-un fel care să aibă sens pentru bucureșteni și să se potrivească cu secolul în care trăim. Dacă vrei să citești mai multe, conceptul se numește land value capture. Pentru cine dorește să consulte materialul mai pe larg aveți aici broșura de prezentare a propunerii. O istorie a Gării de Nord, aici.
- Dacă vreți să știți cum transformă Internet of Things orașele și ce idei au românii noștri despre asta vizitați Orange Fab.
- Cel mai fain om descoperit la Urban Talks este city managerul din Sinaia, Marian Panait, care îndeplinește funcția asta de aproape 16 ani. Totul a început la vârsta de 22 de ani cu un simplu internship. Te încurajez să vezi 2 materiale cu el: Material Știrile PRO TV + Material Start-Up.ro
- Vizitează și explorează website-ul urbanizehub.ro
Urmărește și participă la următoarele evenimente Urban Talks, te asigur că merită! Super atmosferă!