Cu mai multă speranță și cu energia unui nou început, ne uităm la ultimele progrese de pe Calea Victoriei, din iulie 2020 până acum. S-au întâmplat multe și se pregătesc și mai multe schimbări. Aveți mai departe lista noutăților pe care le-am strâns. Dar înainte de asta, poate vreți să vă înscrieți la newsletter, ca să primiți ceva pe email de fiecare dată când postez ceva?! Vă rog să vă înscrieți pe >>> LINK ABONARE NEWSLETTER
Muzeul Holocaustului
Se fac demersuri pentru amenajarea Muzeului Holocaustului în clădirea Palatului Banloc-Goodrich. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a lansat pe 9 octombrie 2020, concursul internațional de soluții pentru amenajarea expoziției permanente și a spațiilor conexe a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.
Sunt așteptați să participe și arhitecți din România și din străinătate. Acest muzeu va avea ca scop prezentarea și promovarea istoriei, a culturii și a tradițiilor comunităților evreiești în contextul proceselor de modernizare a României. Muzeul va fi realizat din fonduri europene, naționale și din donații private și va fi inaugurat, probabil, în cursul anului 2024.
În septembrie 2016, prin Hotărârea Guvernului nr. 625/2016, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a fost însărcinat cu organizarea, coordonarea și înființarea viitorului muzeu. Pe 11 septembrie 2019, Camera Deputaților a adoptat legea de înființare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, lege promulgată în 8 octombrie 2019 de președintele Iohannis.
AICI se poate consulta documentația de concurs. Vă recomand 2 documente unde găsiți fotografii din interiorul clădirii cu starea actuală și date istorice despre clădire.
Fațade în renovare
Au fost încheiate lucrări de reabilitare fațade la câteva clădiri și s-au ridicat noi schele la altele. Vestea foarte proastă este că au fost tratate doar fațadele și nu s-au făcut și lucrări de consolidare a structurii de rezistență a clădirilor, multe fiind compromise și în pericol de prăbușire chiar și la un cutremur de intensitate medie.
Se lucrează la următoarele fațade:
Sunt cel puțin două clădiri finalizate recent, care în câteva luni au ajuns iar pline de grafitti și cabluri. Este șocantă lipsa de implicare a autorităților.
Iată ce mult rău pot face anvelopările prost făcute:
Proiecte noi
Proiectele clădirilor rezidențiale și de birouri de pe Calea Victoriei avanseaza și ele:
ALERTĂ! Proiectul imobiliar al unei clădiri de 6 etaje de pe Calea Victoriei 192A a fost avizat în primă fază de autorități și a intrat în etapa de dezbatere publică, înainte ca proiectul să fie votat în CGMB. Pe parcursul verii în curtea acestei proprietăți au fost organizate seri de film în aer liber. Proiectul imobiliar avizat prevede construirea unui bloc cu 3 subsoluri, parter și 6 etaje pe Calea Victoriei 192 A, între 6 clădiri monument istoric. Înălțimea maxim admisă în zonă este de 16 m, iar blocul avizat de administrația Firea are o înălțime de 26,5 m.
Avizul de urbanism a fost dat de fostul arhitect șef Ștefan Dumitrașcu pe 1 octombrie 2020, practic după alegeri, iar referatul de aprobare a fost semnat de Gabriela Firea pe 6 octombrie.
Puteți trimite observațiile voastre către consilierii generali și specialiștii din PMB AICI până pe 19 noiembrie 2020.
Status Palatul Știrbey
Din ce știm până la acest moment, noul primar al Bucureștiului, care a luptat în trecut în calitatea lui de activist ca acest proiect să nu demareze, în diferitele sale variante, nu este de acord nici cu propunerea Hagag. Proiectul poate fi blocat în CGMB sau la avizare în primărie sau comisiile speciale ale Ministerului Culturii. O analiză detaliată a ultimelor evenimente din proiect găsiți aici.
Alte șantiere
Biserica Zlătari – monument istoric
A fost finalizată reabilitarea Ansamblului Monumental Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989
Proprietăți de pe Calea Victoriei gestionate de Administrația Fondului Imobiliar
Am trimis în august un email pentru a afla ce proprietăți de pe Calea Victoriei sunt în domeniul public. Am primit doar un răspuns parțial, din păcate:
Solicitarea mea la AFI@pmb.ro:
În baza legii 544/2001 privind accesul liber la informații de interes public, formulez următoarea cerere:
Doresc să obțin lista proprietăților pe care AFI le administrează pe bulevardul Calea Victoriei din București. Mi-ar fi de folos un format editabil, de tip tabel Excel care să conțină următoarele informații: adresa exactă, tipul proprietății (dacă este apartament, spațiu comercial, sau alt tip de spațiu), dacă este închiriat sau nu, valoarea chiriei lunare obținute de AFI, suprafața în metri pătrați și precizarea numărului și tipului de proprietăți care în momentul de față sunt neutilizate, în conservare.
Aștept un număr de înregistrare pentru cerere și un răspuns în termenul legal.
Mulțumesc frumos,
Tudor Chira
Răspunsul lor:
În perioada următoare încerc să găsesc soluții pentru problema mizeria din jurul Bisericii Zlătari. Idei?
Știri diverse:
- Velocità, noul reper al hipsterilor de pe Calea Victoriei. Investiție de 500.000 euro. Detalii aici
- Hagag finalizează și scoate la vânzare clădirea de birouri de pe Calea Victoriei 109. Detalii aici
- Calea Victoriei, o afacere imobiliară din care cam lipsesc românii. Detalii aici
- Cum se vede criza din noul reper hip al Capitalei. Review locații de pe Calea Victoriei aici
- BCR a bătut palma pentru vânzarea fostului sediu Bancorex de pe Calea Victoriei. Cumpărătorul neamț va fi anunțat pe 1 decembrie. Sursa
- Grab&Go, magazinul inteligent românesc de pe Calea Victoriei care seamănă cu Amazon Go. Detalii aici
- Radisson lansează soluții hibride pentru camerele de hotel și sălile de conferințe din cadrul complexului de pe Calea Victoriei. Detalii aici
- Mai dispare un brand de lux de pe Calea Victoriei. ING Bank deschide o sucursală fanion în locul magazinului Emporio Armani. Detalii aici
- Primul bloc de apartamente din România se află pe Calea Victoriei, știai? Vezi clădirea aici
- Un tur complet de 40 de minute al Palatului CEC de pe Calea Victoriei. Aici video
Calea Victoriei la Anuala de Arhitectură
Arh. Rpzvan Bârsan propune 3 opțiuni pentru clădirea de la numărul 220.
ARTnEST – Centru Multifuncțional pe Calea Victoriei – propunerea lui Drăgnescu Andreea-Diana
Intra aici pentru a vedea propunerea pe larg.
Probabil data viitoare vin cu vești despre un document de viziune la care lucrez. Voi merge să-l prezint fiecărui consilier general cu speranța că în aproape 10 ani ideile comunității vor deveni realitate.
Nu uita, dacă vrei să primești o notificare pe email când postez ceva nou te poți înscrie aici >>> LINK ABONARE NEWSLETTER
1 Comment
Add Yours →Anveloparile, in general, fac mult rau. O sa fiu transant – cine alege sa anvelopeze o cladire care nu a fost proiectata cu acest gand in minte (adica toate cladirile vechi), e un neam prost si un imbecil. Si sunt multi in acest oras