Cred că mulţi dintre voi se vor bucura de galeria asta – sunt zeci de randări cu proiecte de clădiri care trebuiau să se construiască în Bucureşti în perioada 2007-2017. Aceste clădiri nu au ajuns niciodată să fie construite, din diverse motive, fie că nu au primit autorizaţii, fie că au fost probleme cu terenurile, fie că a venit criza şi investitorii au renunţat să le mai ridice. Oricum, multe dintre terenurile vizate sunt încă goale şi probabil multe dintre aceste proiecte vor fi revitalizate.
De foarte mare ajutor în găsirea acestor randări mi-a fost arhiva şedințelor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMB pe care o ţine Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), care se întinde până în anul 2007: https://www.oar-bucuresti.ro/documente/sedinte_ctatu/
Ce este CTATU?
Este o comisie a PMB, care are rol în avizarea fiecărui proiect de acest fel şi se asigură că investitorul/constructorul are toată documentaţia necesară, respectă regimul de înălţime al zonei, de exemplu şi, în general, respectă PUZ-ul şi PUG-ul. Planurile urbanistice zonale sau generale reprezintă proiecte care au caracter de reglementare specifică detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate (acoperind toate funcţiunile: locuire, servicii, producţie, circulaţie, spaţii verzi, instituţii publice, etc.) şi asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei.