Trecut, prezent și viitor la Poliția Capitalei

Ce sentiment plăcut e să știi istoria locului pe lângă care treci zi de zi. Încerc azi să îți arat istoria unui loc spre care nici nu ne mai uităm, pentru că e ascuns de schele și părăsit de atâta timp.

Îți povestesc în câteva rânduri și fotografii, istoria locului unde se află astăzi sediul Poliției Capitalei de pe Calea Victoriei, încă în șantier. La final vorbim și de viitorul acestei clădiri.

Pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea acest loc era stăpânit de banul Dumitrache Racoviță. La ocupația rusească din 1806 feldmareșalul Prozorowski face din casele Racoviță Comitetul Poliției. În 1808 casele ard și stau așa până prin 1821. Un an mai târziu terenul și ruinele intră în proprietatea unui negustor și bancher bogat, George Meitani, el fiind cel care a inițiat prima instituție bancară în Țara Românească, împreună cu fratele lui. Acesta, proaspăt făcut baron austriac, începe ridicarea noii case în 1825. Nici 3 ani nu s-a bucurat baronul de noua locuință, că în 1828 rușii intră din nou în București și rețin casa pentru ei. Cu blazonul imperial afișat pe fațadă, casa devine reședința generalului Kisseleff, care era conducătorul Divanurilor Munteniei și Moldovei și al întregii Țări Românești. Abia în 1834 după plecarea rușilor, casa care între timp devenise centrul puterii, revine la proprietarul de drept, boierul Meitani. După moartea lui casa ajunge iar sediu instituțional și își vor avea sediul aici mai mulți ani Școala Militară, Ministerul de Rezbel, Consiliul de Război și apoi Statul Major al Geniului.

În 1866, în primul an de domnie al Regelui Carol, Prefectura Poliției Capitalei intră în Casele Meitani, unde rămâne până astăzi. Primul prefect al capitalei este Radu Rosetti, ca ocupă postul 12 ani. În 1935 era deja în construcție noul Palat al Prefecturii, care era prevăzut cu mai mult de 250 de încăperi.

Casa Meitani în 1856 suprinsă de fotograful Ludwig Angerer
Extinderea Casei Meitani
Casa Meitani în 1925. Fotografie preluată de pe blogul Bucureștii Vechi și Noi

Mai multe despre istoria locului poți să citești într-un articol în 2 părți de pe ZF: partea 1 și partea 2. Despre clădire a mai scris și Armyuser aici.

Istorie recentă și viitor

Procesul de reabilitare al clădirii a început în 2008 și a fost sistat în 2010 pentru că instituția nu a mai putut plăti constructorul. În 2012 muncitorii au apărut iar pe șantier și toate birourile polițiștilor au fost mutate. Apropo, în 7 ani au plătit chirii de peste 1 milion de euro (sursa). Procentul de progres în 2012 era de 12% (sursa).

Am vrut să aflu care mai e stadiul lucrărilor astăzi, pentru că am văzut întâmplător o betonieră ieșind din curtea de pe Calea Victoriei. Pe scurt, 7 ani mai târziu, lucrările au avansat doar cu 8%.

1%/an

Nu voi mai spune nimic și îți voi lăsa mai jos emailul meu către Poliția Capitalei și răspunsul lor.

Bună ziua,
În baza legii 544/2001 doresc să solicit informații despre situația șantierului de modernizare și reabilitare a clădirii sediului DGPMB de pe Calea Victoriei nr. 19, din Municipiul București. 

  1. Care este situația la zi a acestui șantier? Este abandonat sau se lucrează?
  2. Puteți avansa un procent de evoluție pentru stadiul lucrărilor?
  3. Au fost prevăzute fonduri în bugetul de pe anul 2019 al instituției pentru continuare și finalizarea lucrărilor? Dacă da, care este suma alocată anul acesta pentru finanțarea acestui șantier? Dacă finanțarea vine din partea altei instituții, vă rog specificați care este aceasta.
  4. Care sunt motivele pentru care acest proces de reabilitare a fost blocat în ultimii ani? 
  5. Cum se numește firma constructoare care gestionează șantierul? Există un proces în instanță sau un alt fel de conflict între constructorul desemnat prin licitația publică și DGPMB?
Aș avea rugămintea să răspundeți punctual și detaliat la fiecare întrebare. Vă rog să îmi oferiți un număr de înregistrare pentru această petiție și un răspuns în termenul legal. În lipsa unui răspuns voi apela la reclamație administrativă. 

Iată și răspunsul:

Descarcă de aici răspunsul în original

3 Comments

Add Yours →

Se intampla o anomalie: din 2024, la 112 pol. capitalei raspund „a_gentzi” betzi +agresivi in limbaj !!

Lasă un răspuns