Șantierul Calea Victoriei – august 2019

Multe semne bune vara are! Pe Calea Victoriei, cel puțin.

Mai mult ca oricând, s-au deschis multe terase și localuri noi, care aduc strada mai aproape de menirea pe care îmi imaginez că ar trebui să o aibă în viitor Calea Victoriei, principală stradă pietonală a orașului, cu chirii exorbitant de scumpe, plină de restaurante și magazine de lux, și experiențe turistice de top, și cu o linie de fațade impecabile. #2030

A apărut luna asta un restaurant nou cum aș vrea să mai văd prin București. Le Bab, despre care v-am povestit că se va deschide în postarea anterioară, este o investiție de 500.000 euro pe Calea Victoriei 12A, la parterul blocului de vis-a-vis de Muzeul de Istorie, pe colțul cu strada Stavropoleos. Un articol mai mult decât lămuritor despre restaurant găsiți aici.

Am mai identificat alte 8 localuri deschise vara aceasta. Vedeți pozele cu locațiile mai jos, vă recomand să le testați pe toate.

Un loc nou, cu renume vechi – Braseria Dragomir Niculescu (https://www.dragomirniculescu.ro/) – Puțin despre meniu și istoria braseriei găsiți și în review-ul de aici. S-au extins și cu o terasă în Piața Revoluției. Și acesta are designul la înălțime. Am fost chiar ieri pentru desert dar nu m-a dat pe spate. E de apreciat că prin meniu și felul în care au amenajat spațiul recuperează istoria locului.

E puțin cam strâmt spațiul lăsat pentru pietoni, și se formează des bottle neck-uri.
S-au extins și cu terasă în Piața Revoluției.

Alte deschideri noi:

Bread and Butter. Deschis în august pe locul unui magazin de haine second hand. Detalii despre program și meniu pe pagina lor de Facebook.
Ganesha Caffe – investiție de 250.000 euro. Detalii aici.
Nu am văzut cum se numește, dar e nou deschis și acesta.
Ceva îi lipsește acestui loc. Terasa mai mereu goală și prăfuită, poate vecinătatea containerului o fi de vină. Detalii despre local aici.
Cafenea, chiar lângă Le Bab. Franciză prezentă în Cluj, Praga și București.
Am trecut de mai multe ori și era plin de lume.
La Casa Monteoru mai găsiți din când în când târguri sau partyuri.

Trecem puțin în alt registru și vă arat mai jos și alte noutăți de pe Calea Victoriei.

Noul regulament care prevede ridicarea mașinilor parcate neregulamentar include și Calea Victoriei, Piața Revoluției și Piața Victoriei. Potrivit regulamentului adoptat de consilierii generali, mașinile se ridică în cazurile prevăzute de art. 143 coroborat cu art. 203 din Hotărârea de Guvern 1391/2006, astfel că se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară; în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă“ şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării; pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m; în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice; în pante şi în rampe; etc. Primărița a zis că totuși nu vrea să transforme administrația în hingheri de mașini, care să vâneze cetățenii: ”  Va fi un proiect care ajută la disciplina în trafic, în sensul deblocării căilor de acces în situaţiile în care conducătorii auto îşi lasă maşinile în faţa spitalelor, creşelor, grădiniţelor. Au fost situaţii în care maşini de pompieri, salvări sau mijloace de transport public au fost blocate de anumiţi şoferi care au lăsat maşina în drum. Este vorba doar despre aceste situaţii. ” Până un alta, dacă găsiți mașini parcate aiurea pe Calea Victoriei faceți ca mine: apel la Poliția Locală Sector 1 (021.9540 – responsabilă pentru porțiunea dintre Piața Victoriei și intersecția cu Bulevardul Regina Elisabeta) și Poliția Locală Sector 3 (021.9543 – responsabilă pentru porțiunea dintre Cercul Militar și Piața Națiunilor Unite) . Ajung cam în 5-15 minute și aplică amenda.

PMB începe consolidarea și refacerea fațadelor pentru mai multe clădiri de pe Calea Victoriei. Toate au un lucru în comun: PMB le deâine în totalitate sau deține o cotă din proprietate). Se acționează în baza legii fațadelor. Se lucrează în acest moment la 3 imobile:

Calea Victoriei 54. Sursa foto: Skyscrapercity.com – casofatal
Calea Victoriei 134
Calea Victoriei 22-24

Dezvoltatorul Strabag cumpără proprietatea Casa Manu de pe Calea Victoriei și cere PUZ pentru clădire de birouri. După o tranzacție de aproximativ 12 mil. euro, dezvoltatorul promite să refacă casa monument istoric de pe proprietate și să construiască o clădire de birouri de 6 etaje.

Sunt varză pe transparentizare și dezbatere publică. Proiectul nu este postat pe site-ul PMB la rubrica de dezbateri publice, așa cum anunță în afiș. Le puteți scrie pe adresa relatiipublice@pmb.ro cu subiectul ”Intenție elaborare PUZ Calea Victoriei 192A – observații și propuneri” unde o să primiți un număr de ordine și ulterior un răspuns din partea specialiștilor PMB și ai dezvoltatorului. Atenție, vor fi luate în considerare doar observațiile pentru clădirea nouă, pentru că monumentul istoric nu face parte din PUZ. Mesajul meu, mai jos:

Bună ziua,

În primul rând doresc să vă atrag atenția că este nevoie să puneți urgent pe site-ul PMB proiectul PUZ din subiect în dezbatere publică. Așa cum se menționează și pe afișul din locație, proiectul trebuie să se afle și la secțiunea de dezbateri publice de pe site-ul PMB. Care este explicația pentru lipsa proiectului de pe website? În mod normal, ar fi nevoie să prelungiți perioada de dezbatere, astfel încât termenul să curgă de la data afișării pe website. 


2. Vă rog să transmiteți către departamentul abilitat observațiile și propunerile mele pentru ”Intenție elaborare PUZ Calea Victoriei 192A”


– Este o investiție bine-venită pentru această zonă a orașului. Trebuie să se urmărească armonia dintre casa monument istoric și noua clădire și să se aloce resurse potrivite pentru un proiect excepțional din punct de vedere arhitectural (calitatea materialelor, echipa de arhitecți, studierea și observarea zonei). 
– Sugerez ca la suprafață să nu fie amenajat spațiu pentru parcarea autovehiculelor, el să fie dus în subteran prin acces auto făcut în apropierea blocului de apartamente de lângă. Acest lucru ar permite amenajarea unui spațiu public de relaxare pentru bucureșteni, cu acces liber și neîngrădit din Calea Victoriei. Se poate contura ca o piață, cu mobilier urban și amenajări peisagistice. 
– Ar fi ideal să lansați un apel pentru consultarea publică a bucureștenilor atunci când aveți propunerile preliminare de randări de la echipele de arhitecți. 


Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră. Mulțumesc frumos,

 Tudor Chira  

Questo lansează un nou tur pe aplicația de explorare a orașului – ”Comunismul absurd” – care include și obiective de pe Calea Victoriei. Detalii aici.

Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei rămâne și în acest an neglijat de către autorități. Au tot promis și n-au mai făcut nimic în plus. Info aici.

Monumentul Revoluției din piața cu același nume nu o să fie cu siguranță reabilitat până la comemorarea a 30 de ani de la Revoluția din 1989. Chiar dacă monumentul a fost transferat de la Ministerul Cuturii în administrarea PMB prin hotărâre de guvern, o serie de legi strâmbe, funcționari complet demotivați și care au chiulit cel mai probabil de la ora de istorie, fac să avem o rușine națională în mijlocul Bucureștiului.

Am luat legătura cu mai multe persoane/autorități implicate: Administrația Monumentelor, autorul monumentului, arh. Alexandru Ghilduș, dar de peste tot am auzit de neputință. Ceva ne încurcă, cineva e împotriva noastră. Cam așa se face că lumea e nostalgică după regim și după 30 de ani, chiar și cei care nu au trăit în el.

Urmăresc îndeaproape subiectul și vă solicit ajutorul dacă cred că presiunea unui număr mai mare de persoane ar putea rezolva ceva. 🙂

Între timp, ne batem joc de fațadele de monumente istorice. Calea Victoriei nr. 18

Rețetă pentru măgarii care se cred deștepți și nu respectă regulile: email la Poliția Locală – direcția de control – office@plmb.ro

Bună ziua,

Doresc să sesizez distrugerea unei fațade de clădire monument istoric de pe Calea Victoriei nr 18 – zonă protejată, prin amplasarea unui aparat de aer condiționat și a tubulaturii necesare. În plus, evacuarea continuuă a apei se face pe trotuar. 

Solicit un punct de vedere al Direcției de Control și concluziile raportului de constatare făcut după verificări. 

Mulțumesc tare mult,
Tudor

Cam astea sunt noutățile pe august. Între timp fac progrese pe partea de publicitate ilegală. Am stabilit o audiență la Direcția de Control a Poliției Locale București unde o să discut cu șeful de serviciu responsabil de publicitate despre situația afișajului ilegal de pe Calea Victoriei. Pregătesc și un email documentat către consilierii generali și cei de sector + email către organizațiile de București ale partidelor care au consilieri în PMb și primăriile de sector.

De cea mai importantă pistă nu știu cum să mă apuc. Mi s-a sugerat să ”atac” cuplul firmă de publicitate + asociație proprietari/proprietar imobil. Cum convingi un proprietar, care are câștiguri de câteva sute/mii de euro pe lună de pe urma unui mesh sau panou publicitar amplasat pe fațada lui, să renunțe la ele pentru a lăsa fațada liberă, ca să fie admirată și să îmbunătățească estetica zonei.

Te-aș lăsa cu această întrebare la final. Mi-ar fi tare utile niște idei, în cazul în care mă apuc să conving locuitori de pe Calea Victoriei să renunțe la venitul lor din publicitate. 😀

Aici găsești o listă cu alte investiții de pe Calea Victoriei.

Lasă un răspuns