Se face un an de când am început acest proiect personal și sunt bucuros că s-au întâmplat atâtea schimbări în bine pe parcursul anului. Nu suficiente, nu wow, dar sunt micile victorii care te motivează să continui. Iar șansele ca tot ce-mi propun să se întâmple sunt sigure, că doar e o cale a victoriei 🙂
Trec la un ton grav, pentru că avem o alertă cu un proiect imobiliar pe Calea Victoriei 200. V-am mai scris și în trecut de el, dezvoltatorul își propune să construiască o clădire de 5 etaje și să facă o supraînălțare a casei monument istoric cu 2 etaje. Motivele pentru care mă opun unui proiect atât de agresiv cu aspectul zonei sunt ușor de înțeles și nu mai merită înșirate.
Am stat să mă întreb ce poate face un simplu cetățean fără pile, ca să blocheze proiectul?! Uite idei:
- am sunat vecinii și le-am zis de dezbaterea publică. Am discutat cu preotul paroh de la Biserica Sf. Vasile cel Mare și am trimis un mesaj către Departamentul Construcții și Monumente Bisericești de la BOR/Arhiepiscopia București. Am trimis un email la agenția turistică care își are sediul la parterul Casei cu Cariatide (nr. 202) ca să-l transmită mai departe către proprietar. Am descoperit ulterior că tot Arhiepiscopia București e proprietar, discutând cu inginerul responsabil de cele 2 clădiri. Am sunat și am trimis email la Fundația Româno-Americană. Toate proprietăți afectate direct.
- am trimis un email la Ordinul Arhitecților din România – filiala București ca să le cer o poziție
Acum vă rog pe voi, transmiteți cât mai multe observații la secțiunea de dezbateri de pe site-ul PMB*.
Deadline 6 ianuarie!!!!!!!!!!!!!!
* De data asta un like nu ajută, chiar e nevoie să petreci minim 10 minute să analizezi proiectul și să scrii apoi un mesaj cu părerea ta 😉 Opinia ta o să fie analizată de consilieri locali și specialiști din PMB, iar dezvoltatorul o să fie obligat să formuleze un răspuns către tine într-un termen de 15 zile.
Alte vești:
Pista pentru biciclete a fost prelungită până la Piața Națiunilor Unite. Ulterior pista va avea o continuare pe Splaiul Independenței.
Renovarea fațadei clădirii cunoscută ca Palatul Imobiliara cu Pasajul Victoria a fost finalizată.
Cât ne costă consolidarea Blocului Rosenthal? Află aici.
Monumentul Revoluției a intrat în reabilitare și va fi finalizat până la comemorarea Revoluției din 1989. Felicitări funcționarilor din Administrația Monumentelor din PMB pentru că au făcut imposibilul. Știu cât de greu le-a fost să depășească birocrația.
Despre reabilitarea palatului MAI și a altor proprietăți ale Ministerului Afacerilor Interne de pe Calea Victoriei. Detalii aici.
Chiriile pe Calea Victoriei ajung la 50 €/mp/lună. Asta ne duce în top 50 orașe din lume monitorizate. Detalii aici.
Apariție editorială nouă despre istoria străzii. Detalii aici.
O bucată din Zidul Berlinului a fost plasată în curtea sediului Academiei Române de pe Calea Victoriei. Detalii.
Placă comemorativă în amintirea vizitei lui Tolstoi la București, langă Casa Vernescu. Sursa
Clădire construită în 1871 scoasă la închiriat pe un site de imobiliare și promovată ca și vilă interbelică
Prezentare magazin Casa Frumoasă de pe Calea Victoriei. Cam așa ar trebui să arate un magazin de haine pe această stradă. Galerie
Un alt magazin cu o ofertă foarte potrivită pentru zonă și perfect amplasat, de data asta de suveniruri. Prezentare aici.
Am descoperit că proprietarii acestei clădiri au depus o solicitare de autorizație pentru a transforma clădirea de birouri în centru comercial.
Clotilde Armand și-a deschis cabinet de europarlamentar pe Calea Victoriei.
Probabil noii proprietari de la Hagag au montat iluminat arhitectural pe Palatul Știrbei.
Clădirea urâtă din spatele Palatului Telefoanelor este istorie.
Sesizări și petiții trimise:
Idei pentru viitor
La final, vă povestesc despre un cadou pe care mi l-a făcut destinul/karma la final de an. Am ieșit ca de obicei la patrulare pe Calea Victoriei, și când ajung în dreptul Palatului CEC văd porțile deschise și oameni pe trepte. Mă iau după ei și le întreb pe gazde dacă se poate vizita. Am avut un noroc imens să nimeresc fix când erau zilele porților deschise ale CEC. Înscrierile s-au făcut online, și locurile s-au epuizat repede, dar au fost foarte amabile și m-au lăsat să intru chiar și fără înscriere. Am făcut un tur al clădirii de o oră jumătate, oferit de istoricul Anita Sterea de la Fundația Calea Victoriei. Clădirea arată excepțional și se păstrează incredibil de bine. De ce mă simt norocos? Se poate vizita cu maxim 2, 3 ocazii pe an, în grupuri foarte restrânse, pentru că acolo este în continuare sediul central CEC Bank.
Sărbători frumoase și vă mai las cu un gând…..cum ar fi ca în 2020 să vă implicați mai mult pentru creșterea calității vieții în orașul vostru?! Dacă credeți că vă puteți dedica câteva ore pe lună, am eu niște idei pentru voi despre ce puteți face.