Am descoperit 2 proiecte care anul trecut au documentat istoria câtorva locuri de pe Calea Victoriei, și mi-am zis că e important să fie promovate și aici, pentru că aș vrea ca blogul să devină un cufăr cu tot felul de informații interesante și povești despre Calea Victoriei.
Avem Curtea lui Pherekyde (finanțat cu 70.000 de lei prin ARCUB)
”Un mic bloc interbelic stă la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Piața Amzei, în București. Până la refuncționalizarea recentă a parterului, clădirea era o prezență reținută, ancorată la marginea liniștită a uneia dintre cele mai circulate străzi din oraș. Odată cu redeschiderea parterului comercial, cu rutina pietonalizării de weekend și cu schimbarea caracterului stradal al întregii zone, împrejurimea imobilului de la numărul 122, proiectat în 1936 de arhitectul Tiberiu Niga, a devenit una dintre cele mai intens ocupate de pe Calea Victoriei. În curtea sa interioară se întâlnesc zonele de acces ale rezidenților, noile birouri-galerii cu vitrine și vizitatorii refugiați din calea aglomerației străzii. Acesta a devenit acum terenul negocierilor dintre spațiul privat și cel public. Dar întâlnirile în curtea lui Pherekyde dintre personajele binevenite și cele percepute ca fiind intruzive sunt și un prilej de recuperare a memoriei clădirii în sine, în mișcarea ei aproape imperceptibilă de navigare a Căii Victoriei.”
În perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2022, ”Curtea lui Pherekyde” a adus în prim plan un bloc vapor ”ancorat” în centrul orașului București. Imobilul de locuințe colective realizat de arhitectul Tiberiu Niga în 1936 este analizat din perspectiva relațiilor de bună vecinătate. Studii de istorie a arhitecturii, întâlniri publice între vecinii de bloc și de cartier, precum și o expoziție de artă contemporană și design plasează această tipologie de locuire urbană în contextul procesului de modernizare a capitalei după Primul Război Mondial. Fragmentul din istoricul orașului este propus într-un traseu cultural prin spațiile semi-publice din zona Pieței Amzei.
Vă invit să descoperiți următoarele articole de pe site-ul proiectului:
- Calea Victoriei în straturile sale morfologice
- Curtea lui Pherekyde – Calea Victoriei 122
- Rezultatele sondajului de opinie pentru locuitorii imobilului Pherekyde
- Rezultatele sondajului de opinie pentru locuitorii din zona piața Amzei (și intersecțiile ei cu Calea Victoriei)
- Rezultatele sondajului de opinie a locuitorilor din București cu privire la cartierele istorice și patrimoniul construit
- Silent Ornaments Exhibition
Avem Case de Muzicieni (finanțat cu 25.000 de lei prin ARCUB)
Un proiect puțin mai slăbuț la nivel de content, întrucât vizează ca cititorii și cetățenii să contribuie cu informații (user generated content) despre casele pe care ei le-au identificat, aduce totuși câteva informații interesante despre câteva imobile de pe Calea Victoriei.
Casa Tiberiu Olah – Calea Victoriei nr. 93
Casa George Enescu – Calea Victoriei nr. 141 (informații light, incomplete)
Casa Florian Pittiș – Calea Victoriei nr. 12
Casa Constantin Silvestri – Calea Victoriei nr. 128A, ap. 3
Casa Pascal Bentoiu – Intrarea Amzei 2
Și de final, un alt chestionar pe care l-am descoperit circulând pe Facebook, cu 102 răspunsuri despre Calea Victoriei (pare să fie proiectul unui student sau licean). Link aici
Toate chestionarele identifică problema lipsei spațiilor verzi din acest areal. Este mai important ca oricând să fie discutate soluții și făcute planuri pentru extinderea spațiului verde. Sunt semnale că primul spațiu care va beneficia de o astfel de transformare este zona din proximitatea Ateneului Român. Vă țin la curent cu noutățile!